Welke soorten vochtproblemen bestaan er?
Vochtproblemen in huis kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. Zo kan er sprake zijn van optrekkend vocht, condensatievocht op de muren, natte keldermuren, enzovoort. Om de gepaste behandelingswijze te vinden, moet je precies bepalen om welk soort vochtprobleem het gaat. Een specialist in vochtbestrijding kan je daarbij helpen.
Grosso modo bestaan er vier soorten vochtproblemen. Soms is het niet even duidelijk met welk soort vochtproblemen jouw woning kampt. De oorzaak is immers niet altijd even zichtbaar. Een vochtbestrijdingsfirma pakt het probleem tot in de kern aan.
Opstijgend vocht
Vooral oudere huizen, zonder waterkering, kunnen last hebben van opstijgend of optrekkend vocht. De muren van oude huizen zijn opgetrokken uit poreuzere materialen en nemen bijgevolg via de funderingen het grondwater op.
De vochtproblemen kan je oplossen door de muren te injecteren met een vochtwerend product.
Doorslaand vocht
Via scheuren en barsten in de gevel van je woning kan regenwater insijpelen in de muren.
Zulke vochtproblemen doen zich vaak voor bij oudere huizen, met poreuze stenen.
Om komaf te maken met de vochtproblemen, kan je de muren impregneren met een waterafstotende coating. Die laag maakt dat het vocht niet langer van buitenaf in de muren kan trekken, maar het vocht dat in huis ontstaat, wel naar buiten kan ontsnappen.
Condens op muren
Elke dag produceer je zelf vocht in je woning, door te ademen, te wassen en te koken. Dat is geen probleem, zolang het water voldoende afgevoerd wordt. Zoniet zal de luchtvochtigheid in huis stijgen en zal het overtollige vocht zich afzetten op de muren. Worden de vochtproblemen niet aangepakt, dan kan dat leiden tot schimmelvorming. Het behang begint los te laten en verf of pleisterwerk beginnen af te bladderen. Bovendien kunnen jij en je huisgenoten door het vocht gezondheidsproblemen krijgen, zoals allergieën en chronische rhinitis.
De oplossing voor de vochtproblemen is genoeg ventileren. 15 à 20 minuten per dag de ramen openzetten, kan al genoeg zijn. Ook een ventilatiesysteem kan aangewezen zijn.
Vocht in de kelder
Vochtproblemen kunnen zich uiteraard ook in de kelder voordoen. Grondwater en regenwater kunnen via de keldermuren binnendringen. Zo wordt de kelder niet alleen onbruikbaar, maar raakt op den duur ook de structuur van je woning aangetast.
Afhankelijk van hoe zwaar de vochtproblemen zijn, kan je kiezen voor kelderdichting of drainage.
Schimmels en zwammen
Bij langdurige vochtproblemen ontstaan witte salpeterafzettingen, schimmels en zelfs zwammen. Die zijn niet altijd meteen zichtbaar: schimmels kunnen zich onder het behang vormen. Salpeter is wel altijd zichtbaar. Om salpeter te verwijderen, kan je de muren instrijken met kant-en-klare vloeistoffen. Schimmels en zwammen verwijder je beter niet zelf. Die zijn immers giftig en kunnen bij inademing schade berokkenen aan je gezondheid. Bovendien moet niet alleen de schimmel verwijderd worden, maar moet ook de kern van de vochtproblemen aangepakt worden.
Waterlekken
Een waterlek in je woning is niet altijd even makkelijk op te sporen. Vaak bevindt het lek zich in muren of onder vloeren. Zo kan het maanden duren voor de vochtproblemen zich beginnen te manifesteren. De aangerichte schade kan dan echter al bijzonder groot zijn.
Een lekkage kan ontstaan aan het verwarmingssysteem, de waterleiding of een afvoerbuis van douche of wastafel. Vaak is het moeilijk om zelf de precieze locatie van het lek te ontdekken. Contacteer daarom een specialist om je vochtproblemen te detecteren en op te lossen.
Kampt ook jouw woning met vochtproblemen?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan van specialisten in vochtbestrijding.