Vlaamse huizen kampen steeds vaker met vochtproblemen
Het aantal woningen met vochtproblemen is de voorbije tien jaar erg gestegen. Liefst 1 woning op de 5 in Vlaanderen kampt vandaag met een vochtprobleem. Tien jaar geleden was dat nog 1 op de 8. Hebt ook u last van vocht in huis? Vraag gratis offertes aan.
De toenemende vochtproblemen in Vlaamse huizen zijn deels te wijten aan opstijgend vocht. In oudere huizen, van voor de jaren ’90, werd vaak een roofinglaag gebruikt als waterkering. Maar die verpulvert langzaam. Hoe ouder de woning, hoe groter de kans dat er zich vochtproblemen voordoen.
Opstijgend vocht kan zich op verschillende manieren manifesteren. Zo kunnen er vochtplekken ontstaan, kunnen behang en plinten loskomen, kan er een muffe geur onstaan en zelfs schimmelvorming optreden. De vochtproblemen doen zich hierbij voor op de onderste helft van de muur.
Vochtproblemen door beschadigd voegwerk
Oudere woningen hebben ook makkelijker last van afbrokkelend voegwerk en beschadigingen in de baksteen. Dat kan leiden tot vochtinsijpeling of zogeheten doorslaand vocht. Zulke vochtproblemen kan je in de eerste plaats herkennen aan de buitenmuur. Door de vochtinsijpeling ontstaat een groene schijn van algen en mossen op de gevelsteen.
Pas in een later stadium, na veelvuldige insijpeling, vormen zich vochtplekken op de binnenmuur, inclusief loslatend behang en/of schimmelvorming.
Vochtproblemen door toenemende bebouwing
Ook de sterk toegenomen bebouwing in Vlaanderen en de bijbehorende verharding van de bodem spelen een grote rol bij vochtproblemen. Doordat er zoveel beton wordt gebruikt, kan het water niet meer weg, waardoor meer grondvocht zich ophoopt in de bodem. Dat leidt tot vochtige kelders. Kelderdichting of bekuiping en drainage zijn hiervoor de meest voor de hand liggende oplossingen.