Vocht in de kelder? zo maakt u hem vochtvrij
Onaangename geuren in huis, beschimmelde muren, … zoek niet verder! U kampt met vochtproblemen.
Vocht in een woning start dikwijls vanuit de kelder. Deze is doorgaans dan ook de meest vochtige ruimte. Hoewel dit geen bewoonbare ruimte is, dient u vocht in een kelder niet te laten aanslepen. Deze kunnen inderdaad al snel uitbreiden tot in uw zolder en de gevolgen hiervan zijn meestal niet te overzien. Niet alleen zal het schadelijke gevolgen hebben op de structuur van uw woning, maar ook uw gezondheid zal eronder lijden.
Maak u echter geen zorgen. Om vocht in een kelder te bestrijden bestaan verschillende behandeling. Wij lijsten de meest efficiënte alvast voor u op.
4 behandelingen om je kelder vochtvrij te maken
Vooreerst dient het duidelijk gemaakt te worden dan een correcte diagnose noodzakelijk is voor een aangepaste vochtbehandeling. Wij geven u alvast een overzicht van de mogelijke vochtbehandelingen:
Vochtbehandeling 1: installatie van mechanische ventilatie
Onvoldoende ventilatie en verluchting, en bijgevolg condensatievocht, kan één van de oorzaken zijn van een vochtige kelder. Natuurlijke ventilatie kan hierbij de oplossing bieden (bijv. een raam openzetten) maar is doorgaans niet genoeg om de minimale kelderverluchting te kunnen verzekeren.
Opteer dan voor mechanische ventilatie! Terwijl frisse lucht uw woning binnenkomt, voert het ventilatiesysteem de vervuilde lucht naar buiten af. Kiest u voor een ventilatiesysteem (A, B, C of D) vergeet dan niet een ventilatierooster in de deur te plaatsen voor een optimale luchtkwaliteit.
Vochtbehandeling 2: keldermuren injecteren
Eén van de meest populaire en gekende vormen van vochtbehandeling is zonder twijfel muurinjectie.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van een vochtwerende gel die een waterdichte band zal vormen over de breedte van je muur en zodoende opstijgend grondvocht via de muren en de vloer zal tegenhouden.
Vochtbehandeling 3: keldermuur onderkappen
Ligt opstijgend vocht aan de oorzaak van het vocht in uw kelder, dan is het onderkappen van uw muren aangewezen. Dit is een vrij drastische, doch noodzakelijke klus. Dit probleem komt het meest voor bij huizen die voor de jaren ’80 gebouwd werden. Nadien werd bij de meeste kelders een vochtkeringslaag aangebracht die het binnenstromen van opstijgend grondvocht tegenhield.
Het principe van muuronderkapping bestaat er dus uit om een vochtwerende laag aan te leggen door de woning als het ware op te tillen. De muur wordt tot 2 cm boven de vloerpas ingezaagd. In deze zaagsnede wordt vervolgens de vochtscherm geplaatst en uiteindelijk met cement afgedicht.
Een correcte vochtdiagnose is daarom niet te onderschatten. Vraagt u deze aan via mijn-gemeente, dan is het ook nog 100% gratis!
Vochtbehandeling 4: kelderdrainage
Deze vochtbehandeling zorgt ervoor dat stilstaand water afgevoerd wordt door middel van drainagebuizen en wordt weleens gebruikt in combinatie met een ventilatiesysteem. Let wel op dat deze vochtbehandeling nooit een 100% waterdichte kelder zal kunnen garanderen.
Laat vocht in uw kelder behandelen door een vochtspecialist
Het bestrijden van vocht in een kelder is niet goedkoop. De kostprijs van vochtbestrijding is inderdaad niet te onderschatten. Maar weegt dit op tegen de gezondheid van uw gezin en uw woning?
U kunt echter al heel wat besparen door onmiddellijk de juiste vochtbehandeling toe te passen. Daarvoor is het inschakelen van een vochtspecialist een “must”. Deze komt ter plaatse bij u voor een gratis diagnose en adviseert u over de beste vochtbehandeling. Een gratis en vrijblijvende offerte via Mijn-gemeente
Vraag uw gratis diagnose + offerte