Nieuw woonzorgcentrum in Lede kampt met mysterieus vochtprobleem
Het nieuwe woonzorgcentrum Markizaat in Lede kreunt onder mysterieuze vochtproblemen. De situatie is zo erg dat twee kamers onbewoonbaar zijn. Laat jij het thuis zover komen met vochtproblemen?
Het woonzorgcentrum kampt al maanden met opstijgend vocht. Toch is niet duidelijk waar de oorzaak van het probleem ligt. Het OCMW van Lede heeft intussen een advocatenkantoor op de zaak gezet om de aannemer en de architect in gebreke te stellen. De werken om het probleem op te lossen, liggen intussen stil.
Opstijgend vocht kan de structuur van een gebouw sterk aantasten. Als het probleem niet aangepakt wordt, kan je huis zelfs onbewoonbaar verklaard worden.
Gezondheidsproblemen
Bovendien is opstijgend vocht nefast voor de gezondheid. Een vochtige, warme omgeving is een ideale voedingsbodem voor huisstofmijt, zilvervisjes en schimmels. Die veroorzaken ademhalingsproblemen, zoals kortademigheid, hoestbuien, en zelfs een piepende ademhaling. Pak je het vocht in huis niet aan, dan loop je kans dat je ontstekingen op de luchtwegen en zelfs chronische aandoeningen als astma ontwikkelt. Ook allergieën kunnen de kop opsteken door opstijgend vocht.
Opstijgend vocht herkennen
Maar hoe herken je opstijgend vocht en hoe weet je dat het niet gaat om een waterlek of vocht dat via de buitenmuur insijpelt? Opstijgend vocht manifesteert zich via een aantal specifieke symptomen, zoals loslatend behang, loskomende plinten, verkleuringen en vochtvlekken op de muur en een muffe geur in huis. Ook een toename van het aantal beestjes in huis kan een teken zijn van opstijgend vocht.
De vochtvlekken bevinden zich bij opstijgend vocht altijd op een hoogte van maximaal anderhalve meter. Is dat niet het geval, dan kan de oorzaak een gebrekkige ventilatie, waterlek of doorslaand vocht in de muur zijn.
Oplossing: muren injecteren
Om de juiste diagnose te stellen roep je best de hulp van een professional in. Hij gaat precies na waar de oorzaak van het probleem zich bevindt. Gaat het wel degelijk om opstijgend vocht, dan zal hij de muren klaarmaken om te injecteren met een waterkerende gel. Muren injecteren kan zowel bij binnen- als bij buitenmuren, afhankelijk van waar de oorsprong van het opstijgend vocht ligt.
Eerst boort de vochtspecialist gaten op regelmatige afstand in de onderzijde van de muur. Daarna plaatst hij injectiepijpjes en trechters en giet hij het vochtwerende middel in de gaten. Vervolgens laat hij de gel in de baksteen trekken en vult telkens enkele keren bij. De vochtwerende gel verspreidt zich doorheen de muur en neemt vaste vorm aan. Op die manier ontstaat een barrière voor het opstijgend vocht.