5 onontbeerlijke elementen van een goed alarmsysteem
Een alarmsysteem blijft zowat het belangrijkste verdedigingsmiddel tegen inbrekers. Maar zelfs het meest geavanceerde alarmsysteem is nutteloos als niet alle onderdelen perfect op elkaar afgestemd zijn.
Detectoren
Een alarmsysteem werkt altijd op basis van detectoren. Die kunnen draadloos werken of met kabels verbonden zijn. De kabels wegwerken in muren of gootjes op de muur kost uiteraard meer moeite. De meest elegante oplossing is dan uiteraard een draadloos alarmsysteem.
Detectoren kunnen op twee verschillende manieren werken: via volumetrie of via omtrekdetectie. Volumetrische detectoren scannen de ruimte op beweging en temperatuurwisselingen. Omtrekdetectoren werken met magneetcontacten op ramen en deuren. Zodra het contact verbroken wordt, slaat het systeem alarm. Voor een perfecte beveiliging kan je beide soorten detectoren combineren.
Alarmcentrale
Dit is het controlecentrum van het alarmsysteem, waar alle signalen en gegevens van de andere onderdelen binnenkomen en verwerkt worden. Je plaatst de alarmcentrale best in een beveiligde ruimte. Zo vermijd je dat inbrekers het alarmsysteem snel onklaar maken.
Bedieningspaneel
Via een bedieningspaneel kan je het alarmsysteem makkelijk aan- en uitzetten en de instellingen aanpassen. Je kan een of meer van zulke panelen plaatsen. Op de bovenverdieping bijvoorbeeld plaats je best een extra bedieningsklavier. Voor je gaat slapen kan je zo het alarmsysteem aanschakelen en, als het alarm afgaat, meteen zien uit welke kamer het signaal komt.
Buitensirene
Een sirene is onontbeerlijk bij een degelijk alarmsysteem. Die heeft immers een groot afschrikeffect bij dieven. Zodra ze een sirene zien aan de gevel, staken ze meestal meteen hun inbraakpogingen. Indien niet, zal het lawaai van de sirene hen wel op andere gedachten brengen. Laat je sirene ook uitrusten met een knipperlicht. Zo kunnen de hulpdiensten bij het inrijden van de straat meteen zien waar ze moeten zijn. Zeker in wijken met veel alarmsytemen is een knipperlicht geen overbodige luxe.
Vergeet niet dat je een alarmsysteem met buitensirene altijd moet laten keuren en aangeven. Dat kan eenvoudig via de website van de politie.
Meldkamer/noodnummers
Een meldkamer is niet vereist voor een goed werkend alarmsysteem, maar is wel de meest efficiënte oplossing. Een meldkamer is een bewakingscentrale die 24/24 uur bemand is. Bij een inbraakpoging stuurt het alarmsysteem automatisch een signaal naar de meldkamer. Vervolgens neemt de beveiligingsfirma telefonisch contact op met jou of een andere contactpersoon. Ook kan je met de beveiligingsfirma afspreken dat er een bewakingsagent ter plaatse komt om te zien wat er aan de hand is.
Tegenwoordig is een alarmsysteem met abonnement op een meldkamer zeer populair. De voorbije 5 jaar is het aantal alarminstallaties die aangesloten zijn op een meldkamer, met liefst 40% gestegen.
Wens je toch geen meldkamer? Dan kan je noodnummers programmeren in de alarmcentrale. In dat geval krijgen de contactpersonen bij problemen een sms.
Prijs professioneel alarmsysteem
Om een gemiddelde woning volledig te beveiligen, kan je rekenen op een budget van 1.000 à 1.500 euro. Voor grotere woningen schommelt de prijs rond de 2.500 euro. Neem je daarbij nog een abonnement op een meldkamer, dan komt daar nog zo’n 250 euro per jaar bij.
Wel kunt u voor uw alarmsysteem rekenen op een btw-verlaging. Zo betaalt u op de plaatsingskosten maar 6% btw i.p.v. 21%.
Op zoek naar de ideale beveiliging van uw huis?
Vraag gratis offertes bij erkende installateurs uit uw regio.